2013. augusztus 24., szombat

Forró napokra, hűsítő sütemény: Görög citromos pite

A görög citromos pite(görögül lemonopita) egy azon receptek közül, amit a 2 hónapos görög "kiruccanásomon" tanultam. Különlegessége az állaga, ami a citromos szirupnak köszönhetően egy rendkívül nedves piskótára emlékeztet. Egy forró nyári napon jobban hűsít és frissít, mint egy nagy adag fagyi. A benne szereplő adagok körülbelül 5 főre vannak számolva. Nem is szövegelek többet, íme a hozzávalók listája és az elkészítés menete. (Rákeresve erre a receptre, szinte egy az egyben megtalálható az egyik ismert receptoldalon, aminek mindössze annyi a magyarázata, hogy oda is az én kezem által került fel.)

Hozzávalók 
·         20 dkg liszt
·         10 dkg búzadara
·         20 dkg cukor
·         2 kk szódabikarbóna
·         2,5 dl natúr joghurt
·         3 tojás
·         1 db citrom (1 citrom héja lereszelve + fél citrom leve)
·         1 kocka Rama (a tepsi vajazáshoz)
·        
A sziruphoz:
·         3 dl víz
·         15 dkg cukor
·         2-3 citrom (mindegyiknek szükség lesz a levére és a lereszelt héjára is!)
Elkészítés
1.    A lisztet, a grízt, a cukrot és a szódabikarbónát összekeverjük.
2.    Egy másik tálban összekeverjük a joghurtot, a tojásokat, a citrom levét és reszelt héját.
3.    Ezután hozzákeverjük a lisztes keverékhez, egy csipet sót rakunk bele. Miután fakanállal jól összedolgoztuk, kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük.
4.    Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30-45 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e.
5.    Miután sütőbe raktuk a tésztát, készítsük el a szirupot: egy lábasba vizet öntünk, hozzáadjuk a cukrot, a citromok levét és reszelt héját. Addig kevergetjük, amíg forrni kezd. Hagyjuk pár percig forrni, majd vegyük le a tűzről.
6.    Miután a kész süteményt kivettük a sütőből, villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a szirupot egyenletesen, és jól magába szívja a tészta. (A tésztát ne szúrjuk át teljesen!) 
7.    A még meleg szirup felét egyenletesen rálocsoljuk a pite tetejére, majd alufóliával letakarjuk, és állni hagyjuk egy negyed órát. Ezután a maradék szirupot is rálocsoljuk a tetejére.
8.    Amikor kihűlt, berakjuk a hűtőbe. 1 óra múlva fogyasztható, de ha áll egy éjszakát a hűtőben, azután a legfinomabb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése